GreenBuddies

Pohled na rostoucí trend pozemních fotovoltaických projektů v ČR

Pohled na rostoucí trend pozemních fotovoltaických projektů v ČR

Consulting
Pozemní instalace
Development

31.08.2023

Greenbuddies na český trh rozšířili své působení v roce 2022, kdy začaly práce na tzv. představební přípravě řady projektů. Na konci roku 2022 jich v této fázi rozpracovanosti bylo cca 70. V letošním roce začaly projekty střešních fotovoltaických elektráren pronikat do fáze realizace.

Tyto projekty byly realizovány pro naše koncové zákazníky, jako je např. Bidfood, Unipress či PENNY. Dále jsme spolupracovali na projektech v rámci partnerství s ČEZ ESCO, zahrnující Kongresové centrum Praha a ŠKODA AUTO. Většina těchto střešních fotovoltaických instalací je již zapojena do distribuční soustavy a vyrábí čistou energii ze slunce svým majitelům.

Pro všechny výše zmíněné projekty jsme dodávali kompletní engineering, tedy Projektovou dokumentaci pro stavební povolení (DSP), společně se zajištěním veškeré komunikace s úřady a zapracování připomínek dotčených orgánů a po vydání stavebního povolení také zpracování dokumentace pro provedení stavby (DPS). Zajištění vlastní stavby včetně materiálu je v celém procesu vlastně ta nejjednodušší a časově nejméně náročná část. Poté následuje zajištění všech potřebných revizí, kolaudace FVE a její zprovoznění.

V portfoliu Greenbuddies se nachází i projekty pozemních FVE, kde ovšem představební příprava představuje nejvíce časově náročnou část celého procesu. V ideálním případě může proces získání stavebního povolení trvat stejně dlouho u střešních i pozemních FVE, záleží na typu pozemku a potřebnosti žádat o změnu územního plánu. Tento úkon může celý proces protáhnout o několik měsíců až let. Dalším důležitým faktorem je, zda je potřeba pozemek vyjmout ze zemědělského půdního fondu (ZPF). Pokud se pozemek nachází v ZPF, nelze žádat o stavební povolení. Obecně se dá říci, že v případě pozemních fotovoltaických projektů je zapotřebí získat vyjádření vyššího počtu dotčených orgánů, což celý proces prodlužuje. I z tohoto důvodu se některé projekty pozemních fotovoltaických elektráren, pro které jsme již získali stavební povolení, dostávají do fáze realizace později než střešní projekty. Ve třetím kvartálu začnou stavební práce hned na několika projektech, včetně pozemní fotovoltaické elektrárny v areálu Pacovských strojíren, kterou dodáváme v režimu EPC, což zahrnuje kompletní engineering, dodání veškerých komponent, práci i uvedení elektrárny do provozu.

V příštích měsících instalační práce začnou také na projektech, pro které jsme stavební povolení nezajišťovali. Vidíme, že tento trend se objevuje v celé ČR, a očekáváme, že se brzy do realizační fáze dostanou i projekty větších pozemních FVE, stejně jako projekty developované v Greenbuddies pro naše investory.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group