GreenBuddies

Specifika instalace FVE v zimních měsících na severu Evropy

Specifika instalace FVE v zimních měsících na severu Evropy

Alternativní zdroje energie
Bezpečnost při práci
Greenbuddies tým
Provoz a údržba FVE

13.02.2024

Greenbuddies se v posledních dvou letech značně etablovali na skandinávském trhu, který prožívá významný pokrok v nárůstu fotovoltaických instalací – do roku 2030 by se v Dánsku, Švédsku a Finsku mělo nainstalovat více než 12 GWp fotovoltaických instalací. Naše instalační týmy dosud instalovaly více něž 45 MWp v rámci 15 dokončených projektů v těchto zemích. I nyní, v mrazivém lednu, jsou rozpracované tři projekty pozemních fotovoltaik, kde se naši „Buddies“ potýkají se severskou zimou, na kterou nejsou zvyklí ze zeměpisných šířek své domoviny. Jak jejich práce probíhá?

Oslovili jsme naše site managery, kteří mají zkušenosti z práce na našich skandinávských projektech, aby nám nastínili, jak se pracuje v těchto přírodních podmínkách. 

Mráz a vítr

Velkou proměnnou, která má zásadní vliv na práci našich kolegů, je sníh a mráz. Teploty na severu mohou kolísat od +5 do -20°C. Na stavbách hrozí kvůli ledu a zimě vyšší riziko úrazu, nehod, omrzlin, či nachlazení. Skvělou prevencí je otužování a používání specifických pracovních pomůcek je zde opravdu nutnost. Mezi nezbytnou výbavu na severu patří čelovka, nesmeky a rukavice.

Výzvou bývá v severních klimatických podmínkách také povětrnostní situace. Kvůli silnému větru musíme dbát zvýšené opatrnosti při rozdělování materiálu a umisťování solárních modulů, a to zejména na střechách budov při instalaci střešních FVE.

Zimní počasí je při instalaci FVE někdy paradoxně výhodou. Země je na povrchu zmrzlá a dostatečně tvrdá pro chůzi a manipulaci s materiálem a komponenty, případně těžkou technikou. Pokud jsou teploty vyšší, může být problém s logistikou, například s průjezdem bagru aj.

Podloží a spodní voda 

Stavby probíhají na lokalitách s různorodým podložím, od tvrdého jílu přes písčitou půdu, rašelinové bažiny až po kamenitou lesní půdu. To vyžaduje speciální přístupy. Klasické beranění ocelových profilů je vyloučeno kvůli nestabilitě podloží a riziku vytržení konstrukce větrem. V rašelinové bažině bývá nutné provést preventivní odtěžení, přičemž pro těžbu je třeba vytvořit stabilní platformu z klád.

Pokud je navíc vysoká hladina spodní vody, která se mění s intenzitou srážek, mohou se původně plánované technologie ukázat jako nevhodné. Při vrtání totiž může často docházet k rychlému kolapsu vrtů a tvorbě kavern, a to vyžaduje další zásahy, jako je vysvahování terénu bagrem do hloubky, kde už vrtání možné je.

Kameny

Při rammování se často narazí na větší kameny, které nelze bagrem vykopat a naložit k odvozu. Pro odstranění jednoho obzvlášť velkého kamene na naší stavbě bylo rozhodnuto použít štěpnou nálož, což je švédská patentovaná trhavina na bázi hutněného střelného prachu. Nálož se vrtá do kamene a její aktivace způsobí uvnitř hoření a kámen se rozpadne na menší části.

Betonování v extrémních teplotách

V nestabilním podloží používáme technologii předlévání betonových pilotů, které slouží jako kotva pro ocelový profil a zabraňují nerovnoměrnému sedání konstrukce. Pro betonování ve švédské zimě jsou mrazivé teploty opravdu nevýhodou. V teplotách do -5°C používáme nemrznoucí aditiva, která se přidávají do betonu. Při nižších teplotách musíme využívat vyhřívaný stan. V něm jsou usazeny termočlánky propojené na meteostanici a mobilní aplikaci. Sledujeme tak teplotu uvnitř stanu a máme dobrou kontrolu nad tvrdnutím betonu. Stan je dostatečně velký, aby do něj mohl vjet mix s betonem a umožnil odlévání forem v temperovaném prostředí.

Počasí a vliv na dopravu

Zimní podmínky na silnicích na severu jsou opravdu nepředvídatelné. Příčinou je blízkost moře, které místní podnebí otepluje a zároveň také zvlhčuje. Přes den se teploty pohybují i okolo nuly, v noci pak to, co za dne roztaje, přimrzne a snadno může vzniknout led a námraza. V noci často napadne i více než 50 cm sněhové pokrývky. Při ježdění na místních silnicích místní používají pneumatiky s hřeby kvůli ledu na vozovkách. Obecně se na severu často jezdí pomaleji a jsou zde z bezpečnostních důvodů nižší povolené rychlosti. Doprava je řidší a místní jsou opravdu ukáznění a ostřílení řidiči.

 

Světlo a časový posun

Při stavbě FVE na severu nám příliš nepomáhají místní světelné podmínky, protože se zde stmívá brzy odpoledne. Při práci jsme na světle závislí. Nedostatek světla má navíc negativní efekt na lidskou psychiku. Musíme si v týmu dávat dobrý pozor na to, abychom se zbytečně nedostávali do špatné nálady a tým fungoval dobře na lidské bázi. Náročnou částí práce představuje také jiné časové pásmo v některých částech severních zemí. Kvůli odlišným časovým pásmům při práci musíme být mimořádně organizovaní, abychom udrželi kontinuitu práce mezi kanceláří a stavbou.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group