GreenBuddies

Maximalizace výkonu na střešních FVE

Maximalizace výkonu na střešních FVE

Střešní projekty

09.02.2023

Nejrychlejším řešením pro snížení nákladů na elektrickou energii je pokrytí vlastní spotřeby fotovoltaickou elektrárnou na střeše. Tento fakt si stále více uvědomují také investoři komerčních nemovitostí. Pro maximalizaci výroby elektřiny je vhodné zakomponovat požadavky budoucí střešní FVE již v prováděcí dokumentaci výrobní nebo skladovací haly.

Jedním z takových vzorových projektů je potravinářské logistické centrum Dagab ve městě Balsta nedaleko švédském hlavního města. Plochá střecha o velikosti 65 000 m2 je navržena zcela dle pravidel „PV rooftop ready“.  Hlavní plocha je prostá jakýchkoliv překážek, tzn. technologie jsou umístěné ostrovně tak, aby se zamezilo stínění fotovoltaických panelů (ideální je umisťovat technologie k severnímu okraji budov). Vzhledem k použití systému východ-západ je dalším z prvků, který přispívá k maximalizaci výkonu na m2 také vhodně umístěné odtokové kanály a směr sklonu střechy.

Balsta rooftop project in Sweden, banner

Před třemi lety jsme byli zvyklí postavit 1 MW na střeše v 10 lidech za měsíc. Díky ideálně navržené střeše a výběru komponent jsme postavili téměř 9 MW za rekordní 3 měsíce. Hlavními důvody pro rychlou výstavbu a tím pádem také brzké uvedené do provozu jsou: vyzdvihnutí materiálu na střechu vrtulníkem a jeho rovnoměrné rozmístění po střeše co nejblíže místě instalace a zároveň použití jumbo panelů JA Solar 535 Wp o velikosti 2285×1135 mm a jejich umístění na montážní systém Esdec.

Náš tým má za sebou instalaci přes 25 různých střešních montážních systémů a tak můžeme prakticky potvrdit, že Esdec FlatFixWave Plus je nejrychlejší podkonstrukcí na trhu. Největší předností je, že podpůrná konstrukce je předmontovaná a stačí ji jen rozložit a usadit na místo. FlatFixWave je jedinou konstrukcí, která se montuje bez použití elektrického ručního nářadí, žádné šrouby ani příchytky na panely. Už není potřeba kontrolovat utahovací momenty šroubů příchytek panelů, ani dalších šroubových spojů. Použití FlatFixWave zajistí rychlou a bezchybnou instalaci, bez nutnosti zdlouhavých kontrol momentovými klíči.

Balsta rooftop project in Sweden

Naši švédští zákazníci nám letos svěřili k výstavbě 30 MW na pěti střechách, na největší z nich jsme naistalovali 16 554 panelů. Další z řady mega střešních fotovoltaik, které nás čekají, je projekt 9,5 MW elektrárny v Německu, kde se začne stavět v říjnu. Pokořme společně hranici 10 MW na jedné střeše. Naše týmy vedené zkušenými stavbyvedoucími jsou připravené na další Vaše mega projekty.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group