GreenBuddies

Využití vodíku v automobilovém průmyslu

Využití vodíku v automobilovém průmyslu

Alternativní zdroje energie
Elektromobilita

09.02.2023

V tomto vydání našich Greenbuddies Tipů bychom rádi navázali na téma využití vodíku jako alternativní zdroj energie s tématem možností využití vodíku v automobilovém průmyslu. Ačkoliv je to technologicky možné, aby automobil spaloval vodík stejně, jako to dělají modely na zkapalněný propan-butan (LPG) nebo zkapalněný či stlačený zemní plyn (LNG, CNG), tohoto nedosáhl žádný z prototypů sériové výroby.

Čistě vodíkový automobil na trhu dnes nenalezneme. Dnešní vodíkové automobily jsou hybridy. Mají palivové články, které pomocí slučování vodíku z nádrže se vzdušným kyslíkem vyrábějí elektrickou energii (odpadním produktem je pouze vodní pára), která se v době menšího zatížení částečně spotřebuje na pohon vozidla a zbytek je ukládán do vestavěné baterie, v případě požadavku na vyšší výkon (rozjezdy, předjíždění) je chybějící energie dodávána z baterie. Výkonnější palivové články, které by pokryli i špičkovou spotřebu se vzhledem k jejich velikosti a hmotnosti do automobilů instalovat nevyplatí.

V osobní dopravě se vodíkový pohon zatím příliš neprosadil, německý fyzik Patrick Plötz z německého Fraunhoferova ústavu pro výzkum systémů a inovací pro časopis Nature Electronics se dokonce vyjádřil, že vodík přichází pozdě pro jakoukoliv silniční dopravu. Snaha Západu rychle dosáhnout klimaticky neutrální dopravy vede k upřednostňování existujících technologií, které slibují tohoto cíle dosáhnout již během několika desetiletí. V osobní dopravě už nepředpokládá, že, pokud mají být dodrženy závazky z Pařížské dohody, dožene vodíková technologie náskok, který mají elektromobily. Pokud během několika let nedojde k sériové výrobě vodíkových kamionů, je skeptický i v oblasti nákladní dopravy.

Drawn cartoon hydrogen car

Jiná situace je ovšem v ostatních odvětvích, letectví, průmyslu nebo lodní dopravě. Největší japonská železniční společnost East Japan Railway testuje první vodíkový vlak, který by měl zamířit do komerčního provozu v roce 2030. Vývoj probíhá ve spolupráci se společnostmi Toyota (ta má dodat palivové články) a Hitachi, která dodá pohonný systém. V Německu již vodíkové vlaky jezdí. V Dolním Sasku nahradily patnáct dieslových souprav. Vodíkové vlaky Coradia iLint od společnosti Alstrom mají dojezd 1000 km a jsou schopny dosáhnout maximální rychlosti 140 km/h.

Zářiový britský veletrh DroneX nastínil další možnosti. Izraelská firma Gadfín představila zásilkový dron používající vodíkové palivové články. Díky vyšší energetické hustotě vodíku proti bateriím na bázi lithia umožňuje dolet až 250 kilometrů, využití má nalézt v propojení nemocnic v oblasti Cambridge a přepravovat důležitý zdravotní materiál rychleji než automobily, zejména v dopravních špičkách.

Kilogram vodíku obsahuje přibližně 66 kWh energie, lithium-polymerové baterie dosahují maximálně 0,14 kWh/kg. Dvě stě padesáti násobná energetická hustota vodíku tak i při započtení hmotnosti palivových článků umožňuje nižší hmotnost, delší dolet a vyšší nosnost strojů. Anglická firma ISS Aerospace, která používá drony naložené různými sensory ke sběru kartografických i jiných dat uvádí, že při použití vodíkových článků vydrží dron ve vzduchu dva a třikrát déle a zvládne tak pokrýt větší plochu.

Zdroj: Video: Drony na vodík z výstavy novinek jsou lehčí, obratnější a doletí dále – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
Dává vodíkový pohon smysl? Nebo je budoucností elektromobilita? | fDrive.cz
Vodíkový pohon prohrál. Do aut ani náklaďáků se už neprosadí, tvrdí expert – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
V Japonsku chtějí vyrábět vodík z použitého plastu (hybrid.cz)

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group