GreenBuddies

Solární carporty – budoucnost čisté energie

Solární carporty – budoucnost čisté energie

Elektromobilita

08.02.2023

S rostoucí poptávkou po elektromobilech a nabíjecí infrastruktuře roste i zájem o výrobu solární energie. Fotovoltaické elektrárny postavené na střechách velkých parkovišť, tzv. carportů, jsou pro tento účel nejúčinnější formou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Vzhledem k rostoucím cenám energií a také podpůrným možnostem Green Dealu plánuje mnoho investorů nové polní parky i projekty na střechách průmyslových budov, a dokonce i netradiční solární elektrárny na vodě a přístřešky pro auta, kterým se věnuje tento příspěvek.

technical design of a carport

Vzhledem k tomu, že Evropská unie oznámila plány na ukončení prodeje automobilů na fosilní paliva od roku 2035, hodlá stále více automobilových společností v příštích letech začít vyrábět elektromobily, pokud tak již nečiní. I presto že elektromobily čelí kritice za to, že jejich palivo se vyrábí v tepelných elektrárnách, které vypouštějí do ovzduší škodlivé látky, nebo v jaderných reaktorech.

Někteří poskytovatelé solární energie však tvrdí, že solární panely na střeše garáže vyrobí dostatek elektřiny, aby auto mohlo ročně ujet 12 000 kilometrů na solární energii. Tato levnější energie se může začít vyplácet po době odpovídající 50. až 60. natankování nádrže benzinu.

Podle zastánců obnovitelných zdrojů energie, které by mohly pohánět elektromobily, hovoří pro energii z větru a slunce i další cenový vývoj. Zatímco ropná paliva budou pravděpodobně dražší, náklady na solární panely a výrobu energie z obnovitelných zdrojů klesají. To také znamená, že přístřešky pro automobily staví a nabíjecími stanicemi pro elektromobily doplňuje svou infrastrukturu řada firem, a to za účelem výroby energie pro své firemní flotily elektromobilů nebo chráněná parkovací místa u supermarketů pro potřeby svých zákazníků.

Lutzmannsburg carports, pricture taken by drone
Lutzmannsburg carports, pricture taken by drone at night
Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group