GreenBuddies

Q&A s Greenbuddies

Q&A s Greenbuddies

Otázky a odpovědi
Greenbuddies tým

09.02.2023

Protože se náš tým Greenbuddies v plánovací a stavební sekci každý měsíc rozrůstá, rádi bychom vám představili naše nejnovější přírůstky pomocí následujícího dotazníku.

Sales Buddy Jan Textor – mladý profesionál s elektrotechnickým vzděláním, který má na starosti obchodní tým Greenbuddies Charging

Development Buddy Michael Červenka – odborník v oblasti developmentu, který se nyní zaměřuje na výstavbu nových fotovoltaických elektráren v České republice

Sales Buddy David Václavík – nejmladší přírůstek do našeho týmu podpory prodeje, se vzděláním v oblasti ekonomie a životního prostředí

 

Z odpovědí Jana, Michaela a Davida na naše všetečné dotazy se o nich dozvíte více.

Jan Textor

Jan Textor 

• Jaký byl tvůj první dojem z Greenbuddies?

Že se jedná o profesionální, kompetentní a především přátelský tým lidí, které jejich práce baví a nebojí se žádných nových výzev.

• Kdybys mohl změnit jednu věc v solárním průmyslu, co by to bylo?

Solárnímu průmyslu by určitě pomohlo zjednodušení legislativy a odstranění zbytečné byrokracie. Naštěstí se to již do jisté míry děje, ale myslím, že to stále není dostatečné. Také větší podpora vlády pro jiné fotovoltaické instalace než jen na střechách/volných polích. Roste zájem o fotovoltaické přístřešky a myslím, že by měly být více podporovány.

• Co děláš, když nepracuješ?

Řekl bych, že nic neobvyklého. Rád se podívám na dobrý film nebo seriál. Také se snažím být aktivní a věnuji se různým sportům, zejména tenisu nebo stolnímu tenisu a v zimě lyžování, pokud je čas. A samozřejmě si rád zajdu s přáteli na dobré jídlo a pití nebo jim doma něco uvařím.

Michael Červenka

Michael Červenka

• Řekni mi, jak ses dostal k práci pro Greenbuddies?

Jsem odborník na rozvoj nemovitostí. Vždy jsem si vybíral projekty, které mě oslovovali nejen svojí ziskovostí, ale také obsahovou kvalitou – nápad, zajímavá lokalita, kvalitní architektura, společenská prospěšnost a ekologická udržitelnost. To jsou věci, které mne zajímají. Greenbuddies mne oslovili podobným přístupem, perfektní ekonomický základ, dobře nastavené řízení, dynamicky se rozvíjející obor, který udržitelně řeší velmi naléhavé potřeby nás všech.

• Jaký byl tvůj první dojem z Greenbuddies?

První dojem na mě udělalo to, že jsou nezastavitelní! We are The Unstoppables!  Moto Greenbuddies naplňuje beze zbytku skupina odhodlaných odborníků se zdravým zápalem a nadšením pro svojí práci, kteří ani při plnění nesnadných úkolů neztrácejí optimismus a víru v úspěch a smysl tohoto co dělají. S takovými lidmi se chci setkávat a pracovat s nimi.

• Kdybys mohl změnit jednu věc v solárním průmyslu, co by to bylo?

Stavební zákon a kapacitu v elektrizační soustavě. Jak ? V případě  stavebního zákona je nutné maximální zjednodušení povolovacího řízení a zkrácení termínů povolování OZE. U rozvodné a distribuční soustavy potřebujeme transparentnost a rychlejší navyšování kapacit v soustavě.

Na zbytek máme vlastní metodiku a slunce, které spolehlivě dodává energii naší  planetě už více než 4 500 002 023  let !

David Václavík

David Václavík

• Jaký je tvůj osobní názor na to, co by se mělo udělat s obnovitelnými zdroji energie / solárním průmyslem?

V první řadě se domnívám, že obnovitelné zdroje obecně by neměly být spojovány s politikou. Z toho, co vidím kolem sebe, se lidem, alespoň v Česku, vybaví jako první zelený kšeft nebo vládní dotace a obnovitelné elektrárny jsou často vnímány skoro jako veřejný nepřítel a že majitelé elektráren jsou zloději, protože na to „dostali“ peníze… Já si naopak myslím, že obnovitelné zdroje, navíc ekologické, jsou skvělým nástrojem pro nezávislost, ať už jde o změny cen elektřiny nebo ochranu proti výpadkům v případě katastrofy nebo pro zajištění energie v odlehlých oblastech. Osobně si nemyslím, že bychom měli lusknutím prstu přejít na ekologii, ale různé druhy obnovitelných zdrojů by měly být chytře začleněny do všech nových stavebních projektů a zástavby, a to i do komerční sféry.

• Kdo z tvých blízkých ovlivnil rozhodnutí spolupracovat s Greenbuddies?

Tím někým jsem spíše já sám. 🙂 Vystudoval jsem ekonomii, environmentalistiku, humánní geografii a informatiku – a být v obchodním oddělení společnosti, která staví solární elektrárny? Je to práce snů, kde mohu na denní bázi propojovat a využívat všechny oblasti, které mě v minulosti zajímaly!

• Co se podle tebe změní ve světě fotovoltaiky v příštích pěti letech?

Domnívám se, že v příštích pěti letech budeme svědky obrovského pokroku jak v oblasti fotovoltaických technologií, tak i v jejich využití. Ať už to budou perovskitové krystaly, které slibují výrazně vyšší účinnost FV modulu, nebo průhledné panely a ještě více. Nedávno se objevily zprávy o vytvoření fotovoltaického vlákna. To by umožnilo mnohem širší možnosti využití, od oken vyrábějících elektřinu až po nositelné generátory energie.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group