GreenBuddies

Ohlédnutí za veletrhem Intersolar v Mnichově

Ohlédnutí za veletrhem Intersolar v Mnichově

Akce a veletrhy
Greenbuddies tým
Alternativní zdroje energie

15.07.2024

Třetí týden června se v podstatě celé osazenstvo kanceláří Greenbuddies v Praze přesunulo alespoň dočasně do Mnichova, kde se konal nejvýznamnější světový veletrh pro solární průmysl - Intersolar. Celá akce pod jmenovkou Smarter E Europe probíhala v 19 výstavních halách, přičemž Intersolar zabíral 10 z nich. Veletrh přilákal 3 008 vystavovatelů z 55 zemí a navštívilo jej 110 000 návštěvníků z celého světa.

Greenbuddies na Intersolaru vystavovali již třetím rokem a i letos jsme nepodcenili přípravu, která není jen o designu a umístění stánku, ale hlavně o důkladné rešerši potenciálních zákazníků mezi vystavujícími na veletrhu a předem sjednaných schůzkách s nimi i s našimi stávajícími klienty, které máme možnost vidět osobně. Na našem stánku během tří dnů proběhlo více než 150 schůzek, na kterých se podílel celý náš prodejní tým.

 

 

Postřehy z technologických novinek

Veletrh však není pouze o prodeji, ale i o nákupu a prezentaci inovací od dodavatelů. Proto se akce zúčastnili také kolegové z oddělení engineeringu a nákupu, kteří poctivě prošli veletrh, setkávali se s výrobci a viděli řadu nových a speciálních řešení.

Novým trendem je rozvoj nových typů konstrukcí, které například nevyžadují kotvení skrz střechu, ale pouze se na okrajích zatíží balastem – výrobci např. Sflex, či BKSolar. Řada renomovaných výrobců, jako je Aerocompact, či K2 Systems, představila nové systémy pro umístění PV panelů na fasády.

„Všichni se adaptují na více atypické instalace – čím dál více výrobců panelů má v portfoliu flexibilní nebo odlehčené panely. Výrobci konstrukcí přicházejí s řešeními pro různé, méně časté typy střech, jako jsou bez balastu či bitumenové šikmé střechy. Huawei nyní nabízí optimizéry pro komerční instalace. Objevují se první pokusy kombinovat klasický křemíkový panel s perovskitem, což by mohlo zvýšit účinnost panelů na více než 30 % oproti současným cca 24 %, při zachování stejné velikosti panelu,“ shrnuje své postřehy z veletrhu Jan Kroneisl, vedoucí oddělení engineeringu v Greenbuddies.

 

 

Bateriové systémy – jedno z hlavních témat veletrhu

Bateriové systémy (BESS) byly jedním z hlavních témat, které se proplétalo i většinou schůzek na našem stánku. Velké výkyvy v síti a možnost odpojení FVE v době, kdy je energie nadbytek, nahrává poptávkám na BESS, které jsou spojeny s výstavbou nových fotovoltaik a pomáhají zmírnit nepravidelnost výroby energie z obnovitelných zdrojů. Díky pokrokům v technologiích a zefektivnění výroby ceny baterií výrazně klesly, meziročně až o 20 %, a další poklesy v cenách můžeme očekávat v dalších letech. Velké pokroky v technologii systémů řízení (BMS), jako jsou zdokonalené algoritmy, prediktivní analýzy a možnosti monitorování v reálném čase, zvyšují účinnost, bezpečnost a spolehlivost BESS. Tyto pokroky umožňují efektivnější řízení životnosti a výkonu baterií, což vede k delší životnosti a spolehlivosti instalovaných systémů.

Velkou pozornost vzbudily také baterie "druhé životnosti", které již dosáhly konce své "automobilové" použitelnosti, ale stále mají zbytkovou kapacitu přibližně 70-80 %. To znamená, že mohou být použity ve stacionárních systémech v kombinaci s výrobou energie z obnovitelných zdrojů, jako je větrná a solární energie, a/nebo k dodávkám služeb do elektrické sítě.

Děkujeme všem, kteří se s námi setkali, a těšíme se na další spolupráci! Už nyní se začínáme připravovat na další ročník Intersolaru, který proběhne 7.-9. května 2025.
 

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.