GreenBuddies

Od Itálie po Dánsko: Naše praktické zkušenosti s výběrem a výstavbou trackerů

Od Itálie po Dánsko: Naše praktické zkušenosti s výběrem a výstavbou trackerů

Pozemní instalace
Komponenty

29.04.2023

V současné době jsou trackery stále oblíbenějším způsobem, jak získávat elektřinu z fotovoltaických panelů. Tyto konstrukce umožňují panelům být během celého dne natočené ideálně vůči slunci, což výrazně zvyšuje výkon. Jaké jsou základní výhody, charakteristiky a naše praktické zkušenosti s výběrem a výstavbou trackerů?

Srovnání s klasickou pevnou konstrukcí osazenou panely se sklonem na jih
Hlavní výhodou trackeru je mít po celý rok nastavené panely v ideální poloze vůči sluníčku. Natáčením konstrukce podle polohy slunce lze z panelů dostat více elektřiny. Dlouhodobá měření potvrzují, že panely na natáčecích konstrukcích vyrobí přibližně o třetinu více elektřiny než pevně instalovaná fotovoltaika. Díky natáčení je navíc výroba elektřiny rovnoměrně rozložená v průběhu celého dne. Fotovoltaika najíždí na vysoký výkon brzy po východu slunce a udržuje si ho až do jeho západu. I když je výkon v těchto časech nižší než v poledne, pořád je výrazně vyšší než u panelů natočených stabilně na jih. Navíc výroba elektřiny z fotovoltaiky s natáčením lépe pokrývá ranní a večerní špičku v odběru elektřiny a tím umožňuje využívat vyšších výkupních cen elektřiny v těchto časových úsecích.

Od Itálie po Dánsko
Obvykle se trackery staví v Jižní Evropě, kde lze díky vyššímu množství slunečných hodin skutečně dosahovat o 30% vyšší roční výroby než na klasické pevné podkonstrukci. V minulém roce jsme začali s výstavbou trackerů v regionu Emilia-Romaña severně od italské Bologně. FVE pro významného italského distributora elektřiny ENEL má celkový instalovaný výkon 16,87 MWp. Byla zvolena velmi robustní konstrukce trackerů od italského výrobce PVH o délce 60 m, která je osazená 54 panely. Nesmíme zapomenout na časovou náročnost instalace. Čím více komponentů, požadavků na vyšší přesnost beranění pilotů (pouze za použití laseru) a montáže, tím větší časová a finanční náročnost jak na montáž, tak i provoz a údržbu. 

Freefield PV from a bird's perspective

Momentálně pracujeme na druhém italské projektu „revampingu“, kde provádáme kompletní přeměnu 1 MWp FVE z pevné konstrukce a centrálních střídačů na trackery Comal a stringové střídače Sungrow. Zde se jedná o jednu elektrárnu na rovinatém terénu u romantického města Verona a dalších pět elektráren v jižní Itálii u přímořského městečka Termoli, kde je terén velmi svažitý s mnoha terénními nerovnostmi. 

Větrné Dánsko 
Díky naším předchozím zkušenostem jsme byli požádání naším řeckým klientem o pomoc při opravnách a dostavení FVE na oblíbených NEXTracker NX Horizon západně od města Lemvig. Inženýři se při návrhu a výběru trackerů museli vyrovnat s oblastí silných větrů, možné sněhové nadílky, ale také s blízkostí moře a požadavků na zvýšenou odolnost korozi. Vedle severského deštivého počasí a podmáčené půdy jsme si museli poradit i s náročnou distribucí dílů, protože je zde použito 5 typů trackerů různých konfigurací (81, 54 a 27 panelů; tři oblasti s rozdílným způsobem zakládání pilotů) a délek, kdy nejdelší dosahuje téměř 100 m.

Pokud hledáte způsob, jak maximalizovat výkon vaší fotovoltaické elektrárny, měli byste zvážit investici do trackerů. Tyto konstrukce nabízejí výhody, jako je vyšší výroba elektřiny, rovnoměrné rozložení výroby během celého dne a pokrytí ranní a večerní špičky v odběru elektřiny. Pokud se rozhodnete pro výstavbu trackerů, měli byste pečlivě zvážit výběr konkrétního typu trackeru a společnosti, která vám bude dodávat a instalovat tento systém, protože složitost a časová náročnost instalace a údržby se mohou výrazně lišit mezi různými modely a výrobci.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group