GreenBuddies

Naše EPC projekty v ČR za rok 2023

Naše EPC projekty v ČR za rok 2023

Alternativní zdroje energie
Statistiky
Consulting

13.02.2024

Fotovoltaické projekty v České republice jsou specifické. V roce 2022 jsme zde začali realizovat komplexní projekty na klíč, tzv. EPC projekty (Engineering, Procurement, Construction). U těchto typů projektů máme plnou odpovědnost za všechny etapy projektu, od přípravy projektové dokumentace přes zajištění veškerých povolení a nákupu komponent až po výstavbu a zprovoznění dodávané technologie a samotné připojení střídavého proudu do elektrické sítě. Zde přinášíme přehled významných EPC projektů, které jsme za uplynulý rok úspěšně dokončili.

Bidfood

Pro společnost Bidfood, dodavatele čerstvých a mražených potravin, zajišťujeme kompletní řešen pro výstavbu fotovoltaického systému na střechách jejich výroben. Fotovoltaiku jsme pro Bidfood instalovali i v lokalitách Kralupy nad Vltavou, Chlumec nad Cidlinou a Velké Meziříčí. Například v Kralupech solární elektrárna pokryje téměř 8 % jejich roční spotřeby elektřiny na daném odběrném místě. Po dokončení bude vyrábět elektřinu v objemu přes 600 MWh za rok a roční produkce solární elektrárny je odhadovaná přibližně na 250 MWh. 

 

PENNY

V červenci 2023 jsme začali instalovat fotovoltaické elektrárny pro diskontní řetězec PENNY. Výstavba střešních fotovoltaik se týká již existujících, ale i nových poboček v Česku. Součástí systémů budou také bateriová úložiště, která se postarají o akumulaci vyrobených energetických přebytků. Solárními panely budou postupně osazeny střechy jedenácti prodejen PENNY v Praze Ládví, Skutči, Charvátské Nové Vsi, Jindřichově Hradci, Přibyslavi, Milevsku, Berouně, Polné, Benešově, Chodově a Krumvíři. Díky realizaci dodávek našich solárních systémů tyto prodejny nově uspoří až 40% energie.

 

Unipress

K větší energetické soběstačnosti a úspoře energie přispěje tiskárně Unipress v Turnově rozhodnutí naistalovat na svou střechu 652 solárních panelů. Panely s výkonem 410 Wp jsme začali osazovat začátkem roku 2023. Solární elektrárna ročně vyrobí 250 MWh, což je téměř třetina roční spotřeby energie tiskárny. Při ceně 9 844 Kč za MWh tento krok pro Unipress představuje úsporu 2,5 milionu korun již v prvním roce provozu. Tiskárna v Turnově se tak může pyšnit nejen nejmodernějšími tiskařskými technologiemi, ale i ekologickým přístupem.

 

ŠKODA AUTO

Hned několik projektů vzniklo ve spolupráci s naším partnerem ČEZ ESCO. Prvním z nich je projekt instalace více než 5 000 fotovoltaických modulů s celkovým instalovaným výkonem 2 138 kWp na střechách tří skladovacích hal v mladoboleslavském závodě Škoda Auto. Ten zahrnoval kompletní instalaci, včetně dodání komponentů a připojení do distribuční sítě. Očekávaná roční výroba je přibližně 2 GWh bezemisní elektrické energie ročně, což pokryje zhruba polovinu celkové spotřeby areálu. Tento krok směrem k uhlíkové neutralitě do roku 2030 je součástí koncepce Škoda Auto, projekt v hodnotě téměř 60 milionů korun byl financován společností ČEZ ESCO.

 

Kongresové centrum Praha

Druhým projektem, který jsme realizovali spolu s ČEZ ESCO a jedná se o jednu z největších střešních instalací solární elektrárny v České republice. Kongresové centrum Praha pokrývá díky Greenbuddies dnes přes dva tisíce solárních panelů o výkonu 1 MWp. Naši instalační technici se pohybovali ve výšce 40 m, kde položili téměř dvacet tisíc metrů kabelů. Použili jsme zde střídače SolarEdge, které minimalizují napětí během poruchy a jsou tím vhodné pro případný hasičský zásah. Přípravu stavby v rámci povolovacího procesu investor i zhotovitel konzultoval s památkáři i správou metra. 

 

CTP

Dalším projektem realizovaným pro investora ČEZ ESCO jsou střechy průmyslových hal společnosti CTP. Střešní fotovoltaiku jsme zde instalovali na několika lokalitách, jmenovitě je to areál CTPark West Prague v Chrášťanech, který bude tvořit 1996 solárních modulů s výsledným instalovaným výkonem 890 kWp, v Hradci Králové se na instalovaném výkonu 350 kWp bude podílet 778 panelů a v Cerhovicích to bude 1826 panelů o celkovém výkonu 822 kWp. V další fázi budou realizovány také instalace v Brně, a další v Hradci Králové. 

Střešní FVE realizovaná Greenbuddies
Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group