GreenBuddies

Market Footprint 4Q/2023

Market Footprint 4Q/2023

Statistiky
Alternativní zdroje energie

13.02.2024

Přinášíme přehled dostavěných solárních projektů v Grennbuddies za poslední čtvrtletí roku 2023. Počet projektů i instalované MWp jsou na rekordních číslech! Stavěli jsme na polích, střechách, sanovaných skládkách, v kopcích, posunuli jsme se ve výstavbě carportů i velkokapacitních baterií. Podívejte se s námi na výběr toho, co jsme v posledních týdnech dostavěli po celé EU!

2023 - třetí rok masivního růstu a výhled do roku 2024

V roce 2023 šlo o třetí rok v řadě, kdy trh fotovoltaiky meziročně rostl o více než 40 % napříč celou Evropskou unií, což představovalo skoro 60 GW nového instalovaného výkonu. Jednotlivé evropské země se v tempu budování fotovoltaiky stále podstatně liší, ale dá se říci, že v EU už nemáme fosilních ostrovů tolik, jako v předchozích letech. Obzvláště mne těší, že se můžeme řadit k zemím, které se významně rozhýbaly na trase ke změně energetického mixu. Absolutní čísla instalací jsou určitě zajímavá – Česká republika se s 980 MW skoro vrátila po mnoha letech na gigawattový trh – ale omračující je procentuální růst, který na našem domácím trhu dosáhl tisícovek procent. Současně jsem rád, že jsme v oblasti největších industriálních elektráren k tomuto číslu podstatně přispěli i my. V Evropě je nyní 14 gigawattových trhů, kdy Greenbuddies většinu těchto trhů obsluhuje. Náš stále ještě mimořádně důležitý holandský trh s nově instalovanými 4,1 GW zvýšil instalovaný fotovoltaický výkon na obyvatele na 1 280 W na obyvatele, což je zhruba čtyřnásobek než na našem domácím trhu.

V příštích letech čekáme, že se dynamika trhu bude stále ještě zvyšovat, a to především díky zlepšené administrativní situaci na mnoha trzích Evropy a dalšímu snižování jednotkové ceny panelů. Budou se stavět i projekty, které ještě před pár lety finančně vůbec nefungovaly. Tento trend se však podle analytiků zřejmě v desetiletém horizontu může zpomalit v okamžiku, kdy se zvýší podstatně nákladový význam lidské práce oproti komponentům – cena lidské práce nebude klesat. Cena panelů v určitém okamžiku může klesnout na úroveň, která nebude umožňovat technicky další pokles cen.

Český trh, který je nyní pro nás mimořádně důležitý bude růst v následujících deseti letech ještě významněji než průměr Evropy – v roce 2024 „vystřelí“ výstavba velkých solárních parků. Na českém trhu je řada různých developerů a mezi nimi Greenbuddies v rámci společných developmentů s dvěma nadnárodními investory připravuje téměř 1 GW nových projektů k výstavbě. 

Fotovoltaika je tedy v Evropě, respektive na celém světě, stále na vzestupu. Považovat toto za samozřejmost by bylo velmi nešťastné. Trendy, které vidíme kolem sebe jsou nyní opravdu příznivé:

  • solární zdroje dnes představují nejméně investičně náročné zdroje energie a energie z nich je nejlevnější. Tyto ceny se však spolu s normalizací na trhu s energiemi dostanou do určité konkurence s ostatními zdroji
  • náprava situace v logistice, dopravě produktů z Číny po Covidu, vedla k dobré dostupnosti panelů i dalších komponentů. Objevil se však nyní problém s piráty v Rudém moři, který může mít potenciál opět vyvolat logistické disrupce
  • v současné době jsou všechny státy EU nakloněné solární energetice, ale v některých zemích se začíná vést debata o podílu fotovoltaiky na energetickém mixu

Přesto všechno nové Národní Energetické plány členů EU (NECP) indikují, že se kapacita fotovoltaik zvýší skoro na 600 GW a cíle REPowerEU jsou dokonce na úrovni 750 GW do roku 2030.

V roce 2024 nás tedy čeká další rekordní rok. Pojďte do něj s námi!

Aleš Spáčil

Chief Sales Buddy

 

Stáhnout Greenbuddies Market Footprint 4Q/2023

 

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group