GreenBuddies

Letní Q&A s Greenbuddies

Letní Q&A s Greenbuddies

Otázky a odpovědi
Greenbuddies tým

28.06.2024

V aktuálním díle otázek a odpovědí jsme vyzpovídali další tři naše Buddies, kteří se starají o projekty našich partnerů a klientů v různých fázích projektového cyklu. Tentokrát jsme se ptali Quality Control Buddy Denisy, Chief Finance Buddyho Honzy a Procurement Buddyho Jonáše. Přejeme inspirativní čtení.

Denisa Schwarzová – Quality Control Buddy

  • Řekni mi, jak ses poprvé zapojila do projektu Greenbuddies?

V Greenbuddies jsem začala pracovat v březnu 2020 během začínající pandemie Covid 19, což v praxi znamenalo zaučování a fungování z prostředí home office.  

  • Co by o mohlo o tobě někoho překvapit?

Baví mě hudba, jsem písničkářka hrající ve folkovém duu s houslistou a čas od času koncertuju a někdy organizuju i vlastní hudební akce.

  • Co tě na práci v Greenbuddies nejvíce překvapilo?

Příjemné a lidské prostředí založené na partnerském přístupu, kde je každý nápad vítaný. S tímto přístupem jsem se popravdě setkala pouze během výměnného studijního pobytu v Norsku.  

  • Kdo ovlivnil tvoje rozhodnutí spolupracovat s Greenbuddies?

Když jsem se před lety rozhodovala o tom, jestli odejdu z předchozí práce a přidám se ke Greenbuddies, zeptala se mě moje kamarádka, co mě na této firmě nejvíce láká. Odpověděla jsem jí, že přestože se v danou chvíli jedná o start up, cítím příležitost stát se součástí něčeho velkého a kromě využití cizích jazyků se mi líbí myšlenka budování zelenější budoucnosti.  

Jonáš Vrba – Procurement Buddy

  • Co tě na práci v Greenbuddies nejvíc překvapilo?

Dynamika, s jakou lidé v Greenbuddies zvládají širokou škálu projektů. Překvapilo mě také, kolik talentovaných lidí se mnou spolupracuje a jak jsou schopni řešit vzniklé problémy.

  • Jaké trendy jako součást FV týmu vnímáš?

Myslím, že mezi další trendy budou patřit lepená nebo flexibilní řešení solárních fotovoltaických panelů. Další potenciál by mohl být například v oblasti agrivoltaiky nebo v plovoucí fotovoltaice - řešení, které plave na vodě.

  • Řekni mi, jak ses poprvé zapojil do projektů s Greenbuddies?

Po svém nástupu jsem začal pracovat na projektu v logistickém parku CT Park u Prahy. Kde proběhl proces výběru nejvhodnějších dodavatelů a následně začalo operativní řešení dodávek. Tato zkušenost mě utvrdila v tom, že chci v tomto oboru pokračovat.

Jan Martínek – Chief Finance Buddy

  • Jaký byl tvůj první dojem z Greenbuddies?

Moje první pocity byly velmi pozitivní. Překvapila mě poměrně slušná úroveň vnitřních procesů ve firmě. Vzhledem k tomu jak rychle a do jaké velikosti firma za poslední roky vyrostla, je to úctyhodný výkon. Obecně se tu člověk potká se vstřícným pracovním prostředím. Nehierarchičnost, otevřenost, upřímnost, rychlé rozhodování, start-upový duch, není to pro každého, ale mě osobně to velmi vyhovuje.

  • Jaký je tvůj osobní názor na to, co by se mělo udělat s obnovitelnými zdroji energie a solárním průmyslem?

Od studentských let intenzivně vnímám environmentální otázky jako něco, co se mě bytostně týká. V současné době, kdy panuje jasný vědecký konsensus na tom, že jedním ze zásadních nástrojů, jak minimalizovat negativní dopady globálních změn klimatu na životy dalších generací, je akcelerovat výstavbu bezemisních zdrojů energie, tak zbývá jediné – stavět, stavět, stavět. Moje osobní a firemní vize jsou tak v souladu. V poslední době vnímám, že se postupně mění i společenská nálada ohledně obnovitelných zdrojů, věřím, že to bude i nadále pokračovat. Jinak to vlastně ani nepůjde, nemáme k dispozici planetu B, zatím…

  • Co se podle tebe změní ve světě fotovoltaiky v příštích pěti letech?

Určitě bude i nadále docházet k technologickým zlepšením v oblasti komponent, může dojít i ke skokovým změnám transformujícím celé odvětví, investice do tohoto sektoru ekonomiky jsou značné a potenciál obrovský. Budeme se potýkat s limity distribuční sítě, která se bude muset popasovat s pokračující decentralizací výroby elektrické energie. Pokud máme plnit evropské cíle na cestě k bezemisní energetice, bude výstavba fotovoltaik nadále akcelerovat, přijdou velké elektrárny, bude se budovat více bateriových úložišť a v horizontu pěti let velmi pravděpodobně dojde také k boomu výstavby výrobních kapacit na zelený vodík.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.