GreenBuddies

Jaké jsou vyhlídky EU na světovém bateriovém trhu?

Jaké jsou vyhlídky EU na světovém bateriovém trhu?

Střešní projekty
Kontrola kvality

08.02.2023

Bateriové technologie jsou jedním z pilířů energetické transformace. Baterie umožňují elektrifikaci dopravního sektoru a začlenění obnovitelných zdrojů energie do energetického mixu. Tyto dvě oblasti rozvoje jsou jádrem strategie Evropské unie, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050.

Celosvětový trh se skladováním energie zažívá rozmach. Do roku 2025 by měly kapacity stacionárních bateriových úložišť a prodeje lithium-iontových baterií pro automobily vzrůst oproti roku 2020 o 450% na 78 GWh, resp. o 390 % na 700 GWh. V hodnotovém vyjádření by jen evropský trh mohl podle údajů Evropské komise představovat od roku 2025 dvě stě padesát miliard eur ročně. Baterie jsou navíc pro automobilový průmysl strategickou záležitostí: představují 30 až 40% ceny elektromobilu.

electric car symbol on green background

Trh je i nadále velmi závislý na vládní podpoře v automobilovém průmyslu i v odvětví stacionárních úložišť. Snížení nákladů na řešení pro ukládání dat je nejlepší cestou k dosažení udržitelného růstu. Toto snížení nákladů závisí především na inovacích a úsporách z rozsahu. Výrobci baterií investují velké prostředky do nových výrobních kapacit a výzkumu. Inovační úsilí je důležité i mezi integrátory, tedy subjekty, které finalizují kompletní řešení pro konečného uživatele Provozovatelé se rovněž připravují na řešení stále náročnějších restrikcí z hlediska dopadu na životní prostředí a začlenění do cirkulární ekonomiky. Omezení, která v sobě na druhou stranu skrývají potenciál mnoha příležitostí dalšího pokroku díky opětovnému využití použitých baterií a recyklaci.
Elektrifikace dopravy by mohla zvrátit poměr sil na světovém automobilovém trhu ve prospěch Číny a urychlit pokles evropské průmyslové výroby, který lze pozorovat již delší dobu.

Téměř tři čtvrtiny globální kapacity výroby bateriových článků se v roce 2019 nacházely v Číně. Tato průmyslová dominance jde ještě dál a rozšiřuje se na výrobu klíčových komponent bateriových článků: dvě třetiny výroby katod a anod se nacházejí v Číně. Čína se prosadila i v předcházejících článcích hodnotového řetězce. Baterie jsou jádrem nové geopolitiky surovin. Čínské těžební společnosti chytře dokončily významné zahraniční akvizice, aby si zajistily dlouhodobé dodávky surovin.

Evropská unie nyní čelí mnoha výzvám. Výroba baterií bude muset být konkurenceschopná, aby obstála v čínské konkurenci. Hlavním cílem zůstává recyklovatelnost baterií. V neposlední řadě existuje naděje, že nové vyvíjené technologie na bázi nových chemických sloučenin, potřebných pro výrobu bateriových článků, by mohly potenciálně změnit dosavadní, pro Evropu nepříznivý trend. Rozvoj evropského bateriového průmyslu je proto prioritou, která EU umožní zajistit energetickou transformaci a hájit své hospodářské zájmy.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group