GreenBuddies

Greenbuddies se podílejí na elektrifikaci služební flotily v bankovním sektoru

Greenbuddies se podílejí na elektrifikaci služební flotily v bankovním sektoru

Elektromobilita

08.02.2023

V březnu 2022 zahájil tým Greenbuddies Charging spolupráci s firmou ChargeUp Services CZ, generálním dodavatelem nabíjecí infrastruktury, pro elektrifikaci služební flotily Komerční banky, českého člena bankovní skupiny Société Générale a přední bankovní instituce v ČR.

KB, a.s. vyhlásila na začátku roku 2022 svůj strategický záměr mít do konce roku čtvrtinu flotily svých služebních vozů plně elektrifikovanou a schválila masivní investice do nákupu elektromobilů. Společně s tím očekává vybavení svých poboček a dalších objektů sítí nabíjecí infrastruktury, kterou bude nabízet svým zaměstnancům a klientům. Investice je součástí širšího plánu stát se do roku 2026 uhlíkově zcela neutrální.

Komerční banka, electric car charging in detail

Nabíjecí stanice KB budou kombinací střídavých a stejnosměrných dobíjecích stanic. Střídavé dobíjecí stanice dodávají energii přes palubní usměrňovač elektroauta do jeho baterie. Používají standardní síťové napětí 50 Hz, které je v usměrňovači převáděno na vhodný stejnosměrný nabíjecí proud pro baterii elektroauta. Velikost palubních usměrňovačů je daná omezenými prostorovými požadavky a možnostmi chlazení ztrátového tepla, vznikajícího při nabíjecím procesu, přímo na palubě auta. Tím je prakticky omezená maximální hodnota nabíjecího výkonu ze střídavých dobíjecích stanic. Dobíjecí stanice se vyrábějí v určité výkonové řadě, z nichž nejvýkonnější dosahují špičkových nabíjecích výkonů 22 kW. Právě instalaci těchto špičkových stanic s nejvyšším dostupným dobíjecím výkonem provedli Greenbuddies Charging v březnu 2022 ve dvou objektech KB, a.s. Jedná se o pobočku KB Václavské Náměstí 42 a školicí středisko KB na Libohošti. Instalovaná technologie byla dodána přímo partnerskou firmou ChargeUp Services, CZ od výrobce Circontrol.

Komerční banka, electric car charging

Střídavé dobíjecí stanice jsou nejčastěji používaným typem dobíjecí infrastruktury. Plné nabití elektromobilu přes střídavou dobíjecí stanici však trvá i několik hodin. KB, a.s. chce nabízet svým klientům a zaměstnancům maximální komfort v podobě rychlého dobití baterie elektroauta v řádu několika minut až cca hodiny přes stejnosměrné nabíjecí stanice. Tato nabíjecí technologie, která je k dispozici například na některých benzínových stanicích na dálnicích, používá pro nabíjení baterie elektromobilu již usměrněnou energii, která se přes řídicí nabíjecí obvody elektromobilu přivádí přímo na svorky baterie. Veškeré technické řešení usměrnění energie, chlazení ztrát a dalších komplexních otázek, je zajištěno ve stojanu stejnosměrné stanice. Ta se tak stává složitým zařízením, které je na dobíjecích místech obvykle nepřehlédnutelné. Náš Greenbuddies Charging tým má bohaté zkušenosti s instalací, údržbou a preventivním servisem stejnosměrných dobíjecích stanic, mimo jiné díky pravidelné dlouhodobé spolupráci s výrobcem DC nabíjecích stanic Tritium. Ten je jedním z výhradních dodavatelů technologie panevropské nabíjecí sítě Ionity.

Na uvedených dvou instalacích KB, a.s. bylo v rámci první etapy výstavby instalováno celkem 24 střídavých dobíjecích stanic Circontrol eNext Park T 22k W a provedená příprava pro instalaci dvou stejnosměrných stanic Circontrol Raption 50 kW. Ty budou doplněny ve druhé etapě výstavby. Velice nás těší, že můžeme být součástí tohoto velkého inovačního projektu, zaměřeného na redukci emisí a uhlíkovou neutralitu v automobilovém provozu.

Zdroje:

https://www.business-car.cz/neprehlednete/komercni-banka-elektrifikuje-svou-flotilu-zaroven-poridi-uctyhodnych-140-dobijecich-stanic

https://oenergetice.cz/elektromobilita/komercni-banka-zprovoznila-u-svych-objektu-89-dobijecich-stanic-pro-elektroauta

https://cc.cz/komercka-elektrifikuje-flotilu-131-enyaqy-jeji-vlastnik-nakupem-leaseplanu-upevnuje-pozici-v-operativnim-leasingu/

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group