GreenBuddies

Development vlastních solárních projektů v ČR i zahraničí

Development vlastních solárních projektů v ČR i zahraničí

Development

31.05.2024

Společnost Greenbuddies se čím dál více zaměřuje na rozvoj svých vlastních solárních projektů. Jak při tom postupujeme? Podívejme se na development pozemků pro FVE trochu blíže.

Souběžně s projekty realizovanými pro externí zákazníky skupina Greenbuddies developuje solární elektrárny přímo v majetku společnosti Greenbuddies a našich finančních partnerů. Aktivně vyhledáváme vhodné lokality, jednáme s majiteli pozemků, obcemi a úřady, zajišťujeme připojení do distribuční sítě a veškeré povolovací procesy až do fáze vydání stavebního povolení. Následně realizujeme výstavbu a zprovoznění fotovoltaické elektrárny.

Spolupráce na developmentu FVE se zahraničními partnery

Již v roce 2021 jsme uzavřeli smlouvu o spolupráci s německou společností ib vogt za vzniku joint venture. Ta má za cíl vydevelopovat v České republice celkem 500 MW pozemních fotovoltaických elektráren s typickou velikostí vice než 50 MW.  

Ve stejném roce byla uzavřena další smlouva o spolupráci se společností SENS (Iqony) na rozvoj solárních projektů v Holandsku.  

V roce 2023 byla uzavřena smlouva s mezinárodním investorem a developerem Langa International na další development a výstavbu solárních elektráren v České republice. Oproti naší spolupráci s ib vogt se jedná o projekty s typickým výkonem od 4 do 10 MW. Celková hodnota projektů dosahuje téměř 2,4 miliardy korun během následujících 5 let a spolupráce se může rozšířit do dalších zemí v EU. Projekt se zaměřuje primárně na nevyužívané plochy a chce zvýšit energetickou bezpečnost a konkurenceschopnost České republiky.    

Development pozemků vhodných pro FVE v ČR

V České republice nabízíme spolupráci všem majitelům pozemků, kteří disponují pozemky o velikosti nad 3 ha, ideálně mimo oblast rezidenční výstavby a s omezenými rušivými dopady do krajiny. V rámci spolupráce poskytujeme zajímavé finanční podmínky, ideálně formou ročních plateb po dobu kolem 30 let. Preferujeme tedy model, kdy pozemek zůstává ve vlastnictví majitele, po skončení projektu ho lze opět využívat ke svému původnímu účelu a neprovádíme skrývku ornice.  

 

Naším cílem je dělat development udržitelně a výhodně pro všechny strany

Úzce spolupracujeme se samosprávami, místními i krajskými úřady, ministerstvy a dalšími důležitými institucemi. Tato spolupráce je klíčová pro hladký průběh všech FVE projektů, od počátečního plánování až po finální realizaci. Naším cílem je vytvořit silné partnerství, které přinese vzájemný prospěch a podpoří pozitivní rozvoj regionu.  

Při realizaci projektů se zaměřujeme na to, aby nedocházelo k nadměrnému provozu, hluku, emisím, ani světelnému znečištění. Kromě toho, že pečujeme o přírodu, podporujeme i místní obecní projekty různými způsoby přinášejícími benefity pro obyvatele dané obce.  

Rizika developmentu nese společnost Greenbuddies a kromě zajištění potřebné kapacity se postaráme i o změnu územního plánu a další povolovací procesy. Po vydání stavebního povolení samotnou elektrárnu i zrealizujeme.  

Pokud vhodným pozemkem disponujete, neváhejte se obrátit na náš mail pozemky@greenbuddies.eu nebo volejte na +420736644444. 
 

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group