GreenBuddies

Celosvětový prodej elektromobilů v roce 2021 meziročně vzrostl o 109%

Celosvětový prodej elektromobilů v roce 2021 meziročně vzrostl o 109%

Baterie
Elektromobilita
Komponenty

08.02.2023

Navzdory nepříznivým podmínkám na trhu, renomované konzultační firmy ve svém výzkumu globálního trhu s elektromobily odhadují, že v roce 2021 se na celém světě prodalo 6,5 milionu elektromobilů, což je o 109 % více než v roce 2020. Tento počet EV zahrnuje plně elektrické a plug-in hybridní osobní automobily. Celkový globální trh s automobily vzrostl v roce 2021 jen o 4 %, protože se nadále potýkal s omezeními v souvislosti s COVID-19 a nedostatkem čipů. Prodej elektromobilů představoval v roce 2021 9 % všech prodejů osobních automobilů.

Poptávka po elektromobilech byla v roce 2021 nadále silná, ale můžeme tvrdit, že nebýt známého nedostatku součástek, který stále postihuje všechny výrobce automobilů na celém světě, prodalo by se jich mnohem více.

charging the e-vehicle. Global electric vehicle sales to grow

Následující body poskytují přehled o celosvětových prodejních číslech:

  • Celosvětově bylo 85 % prodaných elektromobilů dodáno zákazníkům v pevninské Číně a Evropě.
  • V roce 2021 se v pevninské Číně prodalo 3,2 milionu elektromobilů, což představuje 15 % všech nově prodaných automobilů.
  • V Evropě se prodalo 2,3 milionu elektromobilů, což představuje 19 % nových automobilů.
  • Pro srovnání, ačkoli poptávka roste, v USA v roce 2021 tvořily elektromobily pouze 4 % prodaných nových automobilů, tedy přibližně 535 000 kusů.

Zatímco pořizovací ceny většiny modelů elektromobilů jsou v současnosti stále vyšší než u srovnatelných vozů se spalovacím motorem, očekává se, že okolo roku 2025 se elektromobily dostanou na srovnatelnou pořizovací cenu s konvenčními modely. Pro spotřebitele jsou však důležitější celkové náklady po celkovou dobu životnosti automobilu (TCO), které jsou u některých elektromobilů již nyní nižší. Vycházíme přitom z úvahy, kolik stojí palivo, údržba a pojištění vozu.

Klíčem k tomu, aby se elektromobily staly dostupnějšími, je rozumné motivačně navržené zdanění. Například daňové systémy bonus-malus v zemích, jako je Francie, Itálie a Švédsko, které kompenzují finanční podporu pro automobily s nulovými emisemi naopak vyššími daněmi na znečišťující vozidla.

Přední světová analytická společnost pro technologický trh Canalys uvádí, že v roce 2021 se v pevninské Číně prodalo více než 3,2 milionu elektromobilů, což je polovina všech elektromobilů prodaných na světě, a o 2 miliony více, než se v zemi prodalo v roce 2020. V každém důležitém segmentu trhu se každý měsíc objevuje mnoho nových modelů, od malých a levných městských vozů až po mainstreamové a prémiové sedany a SUV. V roce 2021 se v pevninské Číně prodalo 15 % nových automobilů na elektrický pohon, což je více než dvojnásobek oproti roku 2020, a v roce 2022 a dalších letech existuje stále obrovská příležitost k budoucímu růstu.

Chart of EU states registring e-vehicles

Evropa se stále může pochlubit nejvyšší mírou růstu počtu elektromobilů

Tradiční výrobci automobilů v Evropě stále více „elektrifikují“ své produktové řady. V roce 2021 tvořily elektromobily 19 % celkového prodeje automobilů a bylo dodáno 2,3 milionu vozů. Nejprodávanějším elektromobilem v Evropě byl v roce 2021 Tesla Model 3, ale vedoucím výrobcem elektromobilů byl Volkswagen Group, kde se dobře prodávalo několik modelů Audi, Škoda a VW.

Prodej elektromobilů v USA nadále zaostává za prodejem v pevninské Číně a Evropě. Pouze 4 % nových automobilů prodaných v USA v roce 2021 tvořily elektromobily. V roce 2021 bylo uvedeno na trh několik nových elektromobilů a dynamika prodeje a zájem spotřebitelů se zvyšují, Tesla nadále dominuje prodejům elektromobilů v USA s odhadovaným podílem těsně pod 60 %.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group