GreenBuddies

Carporty a porovnání jejich typů

Carporty a porovnání jejich typů

Carport
Elektromobilita

13.02.2024

V minulosti jsme se již opakovaně vyjadřovali k problematice carportů. Projekt výstavby carportů je poměrně komplexní záležitostí, zejména pokud bereme v úvahu legislativní a regulatorní odlišnosti týkající se jak povolovacího řízení, tak vlastní realizace v různých evropských zemích. Přečtěte si víc o typech carportů.

V tomto článku se věnujeme různým typům řešení tvaru podkonstrukce, tedy vrchního dílu celého systému. Nezaměříme se na rozličné materiály (hliník, ocel, dřevo, apod.), ale spíše různé možnosti designu svrchní podkonstrukce, které mají zásadní vliv na užitnou hodnotu celého systému, výběr profilu vzpěr i horizontálních nosných prvků, dimenzování a technologii základů a způsob uchycení svrchní konstrukce k zemi. Všechny tyto faktory se logicky také odrážejí v nákladnosti celého carportu.

Základní rozdělení lze popsat takto:

1. carporty s vícebodový uchycením k základům – jedná se o konstrukci, která se montuje typicky na zemní vruty nebo do betonových/kombinovaných základů ve vícero bodech na přední i zadní straně carportu.

  • výhodou tohoto typu je mnohem jednodušší statika systému, jelikož hmotnost vrchní konstrukce se rozloží na obou stranách konstrukce, a to také podstatně zjednodušuje požadavky na provedení základů; ty tak mohou být provedeny zpravidla formou běžně dostupných zemních vrutů, které se šroubují do vyražených či v extrémnějším scénáři předvrtaných děr v zemi
  • klíčovou nevýhodou tohoto řešení pak bývá omezený manévrovací prostor pod střechou carportu, kdy zejména při plné obsazenosti parkoviště mají řidiči na místech blízko svislých vzpěr mnohem složitější situaci při otevírání dveří vozu pro vystupování a nastupování; u carportových veřejných parkovišť (hotely, lázně, letiště, nákupní střediska apod.) lze z tohoto titulu očekávat také drobné nehody plynoucích z ne zcela bezchybně zvládnutého řidičského parkovacího manévru

Vizualizace Carportů s vícebodovým uchycením:

Greenbuddies porovnání typů carportů - vícebodový systém

2. carporty konzolové - s jedinou vzpěrou střechy umístěnou v zadní části konstrukce u jednořadového provedení („L“ varianta) a typicky uprostřed konstrukce u dvouřadého provedení („T“ varianta)

  • zásadní výhodou tohoto typu carportu je ničím neomezená manévrovatelnost pro řidiče využívající výhod „zastřešeného" vnějšího parkoviště, při vjezdu do zastřešeného prostoru parkovací plochy totiž nemusejí dávat pozor na mechanické překážky právě v podobě vzpěr na přední straně carportu; jediné, na co se musí dávat pozor, je otevírání dveří a možné poškození laku 
  • nevýhody tohoto řešení vyplývají především ze stavebně-fyzikálních veličin – rozložení tlakových sil a hmotnosti střechy s fotovoltaickými panely (v našich zeměpisných šířkách v zimě často navíc zatížené sněhem), které jsou podpírány pouze na jedné straně konstrukce, logicky vyžadují specifický konstrukční design odpovídající mnohem náročnější statice takového systému a současně také mnohem robustnější provedení základů do betonových bloků či ocelových pilot zabetonovaných do země; náklady na zemní část takového řešení se pak mohou snadno vyšplhat na 40-60 % ceny svrchního dílu    .

Vizualizace Carportu konzolového:

Greenbuddies porovnání typů carportů - konzolový systém

Rozhodování o konkrétní variantě a formě provedení carportu pro parkoviště není proto často jednoduchým úkolem. Budeme moc rádi, když se na nás obrátíte se žádostí o konzultaci již ve fázi úvah o vašem budoucím carportovém systému. Spolu se suitou našich dodavatelů konstrukčního řešení vám nabídneme nejen vhodné a pro vás na míru šité řešení, ale zajistíme i veškeré předrealizační inženýrské úlohy. To se týká i eventuálního doplnění carportu fotovoltaikou, nabíječkami elektrovozový park či bateriovým úložištěm s řídícím systémem optimalizujícím provoz celého zařízení. 

Naší snahou je vždy poskytnout našim klientů optimální řešení odpovídající jejich současným i budoucím potřebám. U carportů to platí dvojnásob a věříme, že naše zkušenosti jsou pro naše klienty v tomto segmentu cennou výhodou.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group