GreenBuddies

Bike Porty – solárně napájené přístřešky pro cyklisty s možností nabíjení elektrokol

Bike Porty – solárně napájené přístřešky pro cyklisty s možností nabíjení elektrokol

Development
Elektromobilita

09.02.2023

Obliba elektrokol ve světě stoupá a tedy roste i potřeba tato kola nabíjet. Může se stát, že se baterie během výletu vybije a poté je dobré, pokud existuje i jiné řešení, než pokračovat v cestě pouze za pomoci lidské síly. I v případě, že je k dispozici elektrická zásuvka (např. v restauraci během oběda), nemusí mít cyklista zcela vyhráno, pokud s sebou nemá správný nabíjecí adaptér. A co teprve v případě, kdy uprostřed přírody není k dispozici ani ta elektrická zásuvka.

Uprostřed přírody výborně poslouží solární přístřešek pro kola, který má integrované solární moduly včetně bateriového úložiště a zajistí nabití kola navzdory nepřítomnosti elektrické sítě. Kromě toho tento přístřešek ochrání před nepřízní počasí a nejen cyklista nemusí při nabíjení sedět na dešti, využít jej mohou i procházející výletníci. Z baterie mohou být napájeny dohledové kamery proti vandalům, prodejní automaty, případně provozovatel může umožnit dobíjení mobilních telefonů. Je pak na provozovateli zvolit vhodnou formu monetizace celého zařízení.

banner for bikeports with a cyclist on the road

Bike port může být vyroben z různých materiálů, aby co nejlépe vyhovoval přírodním podmínkám. Jednotlivé komponenty související s elektrárnou jsou důmyslně integrovány do konstrukce celého přístřešku, aby například střecha byla tvořena pouze fotovoltaickými moduly a nebyl tak nutný žádný dodatečný materiál pro střešní izolaci. Tento přístřešek je možné postavit v takzvaném ostrovním provozu kdy fotovoltaické moduly dodávají elektřinu pouze do bateriového úložiště a kdy přístřešek není napojen na distribuční soustavu. Je samozřejmě také možné tento bike port zapojit do sítě a případné přebytky zasílat do sítě a tím zaručit rychlejší ekonomickou návratnost celého projektu.

Přístřešek je možné volitelně doplnit o kryté stolky, židle a další vybavení, aby co nejlépe posloužil požadovanému záměru. Samotný bike port je možné instalovat prakticky kdekoli s častým výskytem cyklistů a je ideálním místem k odpočinku pro ty, kteří ho potřebují.

Bike porty je možné doplnit také o uzamykatelné bikeboxy, které nabízí během nabíjení bezpečné uložení jízdního kola. Po prohlídce hradu, zámku nebo návštěvě volnočasového centra si může unavený cyklista vyzvednout svůj dopravní prostředek v plné síle a s minimální námahou dojet do cíle své cesty.

photo of bikeport with a parked bike
Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group