GreenBuddies

Fotovoltaické fasádní systémy – způsob integrace zelené energie do struktury budovy

Fotovoltaické fasádní systémy – způsob integrace zelené energie do struktury budovy

Development

09.02.2023

Poptávka po fotovoltaických instalacích stále roste. Mohou za to především rostoucí ceny energií, které nutí spotřebitele hledat alternativy k ušetření financí.

Zájem o střešní a pozemní solární elektrárny je ohromný a stále se zvyšuje. Není tedy divu, že se stále hledají další možnosti využití fotovoltaiky. Jedním z těchto řešení jsou fasádní nebo nástěnné fotovoltaické elektrárny, kterých v posledních letech stále přibývá. Jsou ideálním řešením pro budovy, které nemají pro umístění klasické střešní instalace vhodnou střechu, nebo jako doplněk k již stávající střešní FVE.

Fasádní systémy jsou obvykle instalovány na stěnu orientovanou na jih. Mohou být připevněny paralelně ke zdi a nebo s lehkým náklonem. Vzhledem k tomu ale nemají tak velký výkon, jako klasické instalace a tak většinou nemá smysl montovat moduly na jinou než jižní stěnu. Fasádní systémy vyrábějí zpravidla méně energie než střešní a pozemní instalace. Obecně platí, že nástěnné solární panely vyrábějí více elektřiny v zimních měsících než v létě. Je to díky tomu, že slunce je během této doby na obloze níže, takže na panely namontované na zdi dopadá více přímého slunečního světla.

wall with PV panels

Přirozeně strmý sklon solárních panelů namontovaných na stěnu vyžaduje speciální hardware pro instalaci a zajištění. Jejich upevnění je obtížnější než u solárních panelů montovaných na zem nebo na střechu, které leží na rovině nebo mají mírný sklon. Podpůrný systém, který drží panely, se může připevnit přímo na stěnu skrze kotvy navrtané do zdi anebo lze při instalaci využít podpůrných sloupů, které se postaví ke stěně a k nim jsou následně přimontovány panely. Vzhledem k tomu, že fasádní systémy bojují s gravitací, aby zůstaly ve vzpřímené poloze, je pevné zajištění nezbytné, aby nedošlo k posunutí, poškození a životu nebezpečným nehodám.

Z hlediska čištění a údržby je tento systém jednodušší, než klasické pozemní a střešní elektrárny. Hromadění nečistot, sněhu a dalších věcí téměř nikdy nepředstavuje problém, protože déšť odplaví veškeré nečistoty a gravitace zabrání hromadění listí a dalšího nepořádku, což přispívá ke snadnějšímu čištění. Moduly namontované na stěně jsou navíc lépe viditelné a nevyžadují, abyste šplhali po vysokých a strmých střechách k posouzení jejich stavu. Šplhání na střechu je pro mnoho majitelů solárních panelů zatěžující a často také riskantní úkol. Nástěnné panely poskytují výhodu snadnějšího vizuálního přístupu, abyste měli přehled o potřebném čištění nebo údržbě.

Banner of renewable buildings

Další a z hlediska instalace náročnější a dražší možností je fotovoltaika integrovaná do budov (Building Integrated Photovoltaics – BIPV). Je to systém pro výrobu solární energie, který je plynule integrovány do pláště budovy a je většinou součástí stavebních prvků, jako jsou fasády, střechy nebo okna. Systém BIPV slouží dvojímu účelu, je nedílnou součástí pláště budovy, která nejen přeměňuje solární energii na elektřinu, ale také zajišťuje další potřebné funkce, jako je tepelná izolace nebo ochrana proti hluku. Tyto systémy mohou být instalovány během výstavby nové budovy nebo namontovány v rámci rekonstrukce stávající budovy, kdy je třeba vyměnit některou z komponent obvodového pláště.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group