GreenBuddies

Elektrické autobusy jsou tady!

Elektrické autobusy jsou tady!

Elektromobilita

18.01.2023

Tiché a životní prostředí nezatěžující elektrické autobusy mají oproti svým dieselovým protějškům mnoho výhod. Ještě před několika lety byly elektrické autobusy kvůli velikosti a hmotnosti baterií většinou mikrobusy. Nyní výrobci navrhují elektrické autobusy všech velikostí díky rychlému zdokonalování technologie baterií pro elektrickou mobilitu. Způsob nabíjení baterie také vyžaduje přizpůsobení stávající infrastruktury na trasách a v autobusových vozovnách.

Tzv. „pomalé“ nabíjení prostřednictvím střídavého proudu je v depu nejběžnější. Doba nabíjení závisí na výkonu nabíjecí stanice. Plné nabití baterií obvykle trvá 4 až 6 hodin, provádí se typicky jednou denně a často přes noc. Pokud se autobusy vrátí do vozovny, lze provést další dobití i během dne. Připojení nabíjecího kabelu se provádí ručně. Řešení pro kontrolu zátěže optimalizuje spotřebu elektřiny (inteligentní nabíjení) a zajišťuje, že nebude překročen rezervovaný příkon v depu.

Řešení rychlého nabíjení elektrických autobusů se vyvíjí. Nová metoda nabíjení spočívá v několika rychlých dobitích z depa, když je autobus na zastávkách na trase nebo v cílové stanici, kde obvykle nějakou dobu čeká před vyjetím na zpáteční trasu. Několik výrobců přišlo s řešením pro dobíjení sběrnice fyzickým kontaktem s nabíjecím pantografem. Proto již není nutné připojovat kabel k dobití baterie autobusu. Tyto systémy navíc umožňují snížit hmotnost palubních baterií, což na oplátku umožňuje vyrábět lehčí vozidla, která uvezou více cestujících.

Elektřina pro dobíjení autobusů může být také vyráběna lokálně pomocí fotovoltaických systémů, aby se dosáhlo 100% bezemisní dopravy. Šanghaj zahájil první projekt solární energie pro autobusové nádraží v ČLR. Solární panely o rozloze téměř 2 000 m2 poskytují dostatek energie k dobití 6 autobusů současně. Systém také poskytuje energii pro další potřeby autobusového nádraží a dokonce dodává elektřinu zpět do sítě.

Budoucnost je nepochybně v obnovitelné zelené energii a doprava se velmi rychle změní na čistě elektrickou. Vlády na celém světě usnadňují tento přechod podporou dotačních programů pro nákup elektrických vozidel a pro instalaci nové nabíjecí infrastruktury pro elektromobily často za využití elektřiny pocházející z větší míry z obnovitelných zdrojů energie. Revoluce e-mobility je nezastavitelná. V Greenbuddies Charging jsme hrdí na to, že se této změny můžeme společně s našimi zákazníky a partnery aktivně účastnit!

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group