GreenBuddies

Solární carporty podporuje legislativa ve Francii i v Německu

Solární carporty podporuje legislativa ve Francii i v Německu

Carport
Elektromobilita
Alternativní zdroje energie

02.04.2024

Velké plochy parkovišť přeměňují mnohé státy Evropské unie čím dál častěji na solární carporty. Ve Francii a v některých německých spolkových zemích už povinnost osadit parkoviště solárními panely dokonce vyplývá ze zákona, poptávka po realizaci takových projektů tak skokově roste. V Čechách obdobný boom solárních zastřešených parkovacích ploch lze brzy očekávat.

Poptávka po elektromobilech celosvětově roste. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude jejich podíl na světovém automobilovém trhu do konce letošního roku činit necelých 20 procent. A s rostoucím počtem elektroaut na silnicích je nutné zajistit budování nabíjecí infrastruktury. 

Jak je to s carporty ve Francii a v Německu

Státy Evropské unie jsou v podpoře výroby solární elektřiny na parkovacích plochách ve srovnání s Českem napřed. Ve Francii v polovině roku 2023 vstoupil v platnost zákon, který nařizuje osazení parkovací plochy solárními panely jejich provozovatelům za předpokladu, že kapacita parkoviště je 80 parkovacích míst a větší. Podle francouzské vlády by takto vzniklá fotovoltaická parkoviště mohla generovat přibližně devět až jedenáct gigawattů energie. Tedy téměř tolik, jako deset jaderných reaktorů. 

V sousedním Německu byla povinnost instalovat fotovoltaiku na otevřených parkovištích pro komerční využití v posledních dvou letech uzákoněna ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Severní Porýní-Vestfálsko, Šlesvicko-Holštýnsko, Porýní-Falcko, Dolní Sasko a Hesensko. Parametry jednotlivých nařízení se liší v závislosti na dané spolkové zemi. Minimální počet parkovacích míst se pohybuje v rozmezí od 35 do 100.

Zatímco v Německu se tento požadavek vztahuje pouze na nová parkoviště, ve Francii je zákon rozšířen i na stávající místa. Pro zajímavost, pokud by se toto nařízení vztahovalo i na stávající parkoviště v Německu, mohla by podle studie Fraunhoferova institutu pro solární energetické systémy ISE téměř čtvrtina z 215 gigawattů fotovoltaického výkonu, který chce německá vláda instalovat do roku 2030, pocházet z fotovoltaiky na parkovištích.

Greenbuddies postavili a zprovoznili nový druh carportu od společnosti Formtec v Německu
Greenbuddies realizovali carport
Lutzmannsburg carports, pricture taken by drone
Lutzmannsburg carports, pricture taken by drone at night

 

V ČR se poptávka po carportech probouzí

I díky nárůstu elektromobilů v Česku, kdy by podle odhadu poradenské společnosti Bloomberg New Energy Finance podíl aut na elektrický pohon v roce 2030 měl dosáhnout 6,9 procent, tedy celkem 496 tisíc elektroaut, je třeba se na rozvoj nabíjecí infrastruktury zaměřit. V současnosti je v naší republice jen přes 2 300 veřejných dobíjecích stanic. A jsou to právě solární carporty, které mohou být tím správným řešením. 

Solární carporty jsou čím dál více poptávané, a to nejen díky rozvoji elektromobility. Za posledních 12 měsíců evidujeme v Greenbuddies zvýšení poptávky po výstavbě solárních carportů o více než sto procent a v letošním roce očekáváme další výrazný růst poptávek i realizací.

Blog

Blog

V našem Greenbuddies newsletteru vám každý měsíc přinášíme tipy a zajímavosti nejen o fotovoltaice a nabíjecí infrastruktuře obecně. Dozvíte se novinky o našich projektech, spolupracích, ale i interním životě Greenbuddies. A mnohem víc!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

This site is protected by reCAPTCHA and the GooglePrivacy Policy and Terms of Service apply.
GreenBuddies
Shining since
4 500 000 000 B.C.
Phone
+420 736 644 444
Email
Office address
Greenbuddies, s.r.o.
Mendíků 1396/9
140 00 Prague 4
Czech Republic
Greenbuddies Group